06 - 28269530

Blog praktijk Josien ter Doest

Praktijk Josien ter Doest publiceert hier artikelen van haarzelf of van anderen die informatie, nieuws of inzichten geven voor persoonlijke ontwikkeling. Wil je op de hoogte worden gehouden van nieuwe publicaties schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Een moeilijk kind of een kind dat het moeilijk heeft

september 5, 2017 Josien ter Doest 0 Reacties

Ik kom uit een gezin waar vroeger veel spanningen en ruzies waren tussen mijn ouders. Met name mijn vader kon van het een op het andere moment ongelofelijk boos worden. Voor mij als opgroeiend kind, beangstigend en onveilig.

Toen mijn dochter geboren werd, was het al vrij snel duidelijk dat het een pittige tante zou worden. Ze kon van het een op het andere moment woest worden, schreeuwen, gooien met spullen en dingen kapot maken. Dan ging ze helemaal over de rooie en was niet te stoppen.

Ze ging helemaal over de rooie en was niet te stoppen

Deze rauwe ongestuurde gevoelens en emoties van haar raakten mij diep. Ik had geen idee hoe ik hiermee kon omgaan. Ik reageerde òf uit het veld geslagen òf ongelofelijk boos. Met als gevolg dat de situatie verder escaleerde. Dat was verdrietig voor ons allebei.

Het lukte mij niet om de boosheid van mijn dochter te stoppen of te sturen. Daardoor raakte ze juist geblokkeerd. En ikzelf ook. Hierdoor ontdekte ik dat mijn dochter bij mij herinneringen triggerde. En oude gevoelens van angst en onmacht. Precies wat ik voelde als mijn vader zo boos werd. En wat ik ook toen niet kon stoppen of sturen.

Ik werkte mijzelf door de oude pijn heen

Toen ik kon zien dat ìk zo geblokkeerd raakte, begon er wat te veranderen: Ik leerde om te blijven staan en te kijken. En bij dat gevoel van geblokkeerd zijn te blijven. In plaats van de aandacht te verleggen naar mijn ‘moeilijke’ kind. Ik werkte mijzelf door de oude pijn heen, waardoor het oploste. En precies dat ondersteunde mijn dochter. Inmiddels behoren de explosieve uitbarstingen tot het verleden en bleek ik uiteindelijk zelf het kind dat het moeilijk had.

Zo zet je de eerste stap waarmee je het voor je kind makkelijker maakt

Als ouder word je soms geconfronteerd met zaken waar je niet direct het antwoord op weet. Je wilt er graag zijn voor je kind. Vooral als je ziet dat je kind het moeilijk heeft. In dit soort situaties helpt deze houding mij: 1. Kijk naar je eigen angst en ervaar deze volledig in plaats ervan weg van te willen. 2. Benader omstandigheden die je confronterend vindt als uitdaging in je persoonlijke ontwikkeling en maak helder wat er precies van je gevraagd wordt. Zo reageer je uiteindelijk meer vanuit ontspanning. En zet je de eerste stap waarmee je het voor je kind makkelijker maakt.

 


 

Wil je weten hoe je jouw kind het beste kunt ondersteunen? Of ben je nieuwsgierig naar wie jij nog meer bent behalve de (gedrags) patronen die jou tot nu toe gevormd hebben? Kom dan naar de Schenkerij “Een ontspannen relatie met je kind kijk op www.schenkerij.com voor de eerst volgende datum.

Geef een reactie